2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1483]

Schab po azjatycku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybko i smacznie na obiad czasem możemy sobie pozwolić na zrobienie sosu ze słoika

Schab po azjatycku

Składniki:

Schab po azjatycku

 

  • 40 dag schabu bez kości
  • 1 łyzka mąki ziemniaczanej
  • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego
  • 1 marchewka młoda
  • 1/2 sztuki papryki czerwonej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki pędów bambusa
  • 3 plasterki ananasa z puszki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyzki oleju ryżowego
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • ryż ugotowany na sypko

Sposób przygotowania:

Schab po azjatycku
Mięso opłukać ,pokroić w kostkę ,wymieszać z mąką i doprawić solą do smaku oraz pieprzem.



Marchewkę i paprykę obrać pokroić w nieduże słupki.Cebulę obrać pokroić w kostkę ,czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bambusa osaczyć z zalewy ,ananasa pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej wrzucić mieso przesmażyć na dużym ogniu,ciągle mieszając.



Zdjąć z patelni mięso i na tym samym tłuszczu przesmażyć wszystkie warzywa łącznie z pędami bambusa i ananasem,wrzucić do warzyw mięso i dusić aż staną sie miękkie.



Następnie wlać sos słodko-kwaśny ze słoika ,doprowadzić do wrzenia dusić jeszcze około 3 minuty doprawiając sos sokiem z limonki,ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Podawać od razu gorące najlepiej z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko.