VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Schab po bałkańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Aromatyczny, dobrze doprawiony schab z dodatkiem kiełbasy z cielęciny i ogórków kiszonych. Bardzo ciekawy i oryginalny smak!

Schab po bałkańsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab po bałkańsku

 

 

Sposób przygotowania:

Schab po bałkańsku
Schab myjemy i kroimy w paseczki grubości 1,5 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili oraz ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą z oliwek. Odstawiamy do lodówki (u mnie na całą noc). Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki w plasterki, natomiast paprykę w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Następnie dodajemy schab. Dusimy około 10 minut. Dokładamy pieczarki z papryką i podlewamy szklanką wody. Na końcu dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i pokrojone w kostkę ogórki. Dusimy do miękkości mięsa. Gdy danie wydaje nam się za mało ostre doprawiamy.
Schab po bałkańsku
Schab kroimy w paseczki, przyprawiamy przyprawami
Schab po bałkańsku
Pieczarki kroimy w plastry, paprykę w kosteczkę
Schab po bałkańsku
Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oliwie