Sposób przygotowania:
Schab po prowansalsku
Schab pokroić na niewielkie kotlety, rozbić niezbyt cienko, przyprawić solą, pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelnię wylać oliwę, rozgzrać ją, a następnie obsmażyć na ostrym ogniu kawałki schabu i przełożyć do dużego garnka. Cebulę pokroić w półplasterki, również obsmażyć i dołożyć do schabu. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Wszystkie składniki zalać 1/2 butelki wina, dodać przecier i kostki rosołowe wg uznania. Następnie przyprawić - nie żałować ziół prowansalskich i tymianku! Całość dusić pod przykryciem ok godziny, aż schab całkowicie zmięknie. Co jakiś czas należy potrawę zamieszać i podlewać resztą wina, a potem już tylko wodą. Podawać z kluskami francuskiemi, pieczywem lub ziemniakami i obowiązkowo z zieloną sałatą.
Gość
Gość