mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Schab po kowalsku z sosem sojowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne, soczyste schabiki pod smakowitą kołderką:)

Schab po kowalsku z sosem sojowym

Składniki:

Schab po kowalsku z sosem sojowym

 

  • 6 płatów schabowych
  • 1 jajko
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 średnie cebule
  • po pół szklanki keczupu i majonezu
  • pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry
  • bułka tarta do obtoczenia

 

Sposób przygotowania:

Schab po kowalsku z sosem sojowym
Mięso oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić na plastry grubości 2 cm. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet, posolić i zalać sosem sojowym. Odstawić na pół godziny do lodówki. Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu od smażenia kotletów, oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulową i posypać serem. Na wierzchu położyć po 1 łyżeczce keczupu i majonezu, następnie piec kotlety w piekarniku nagrzanym do temp. 180C, do chwili aż ser się roztopi. Można to również zrobić na przykrytej patelni. Kotlety podawać gorące, z ziemniakami z wody oraz korniszonami.