mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Schab po mazursku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo aromatyczne, mazurskie danie mięsne

Schab po mazursku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab po mazursku

 

Sposób przygotowania:

Schab po mazursku
Schab obgotowuje w niewielkiej ilości wody z dodatkiem włoszczyzny tak, aby stał się półmiękki. Następnie wyjmuje mięso z wywaru, odsączam i obrumieniam na tłuszczu. Potem przekładam do rondla i grubo obsypuję bułką tartą. Dodaje masło, powidła rozprowadzone wywarem ze schabu, cukier, sól oraz goździki. Całość duszę, dopóki mięso nie będzie miękkie, a następnie zagęszczam mąką, wlewam wino i zagotowuje. Podaje z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
Schab po mazursku
Plastry schabu osączam z wywaru i obrumieniam na tłuszczu
Schab po mazursku
Przekładam obrumienione mięso do rondla i dodaję resztę składników