czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Schab po prowansalsku

  • 2
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Schab pokroić na niewielkie kotlety, rozbić niezbyt cienko, przyprawić solą,

Schab po prowansalsku

Składniki:

Schab po prowansalsku

 

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 kg małych pieczarek
  • 1 butelka półwytrawnego wina białego
  • 1-2 przeciery pomidorowe
  • oliwa do smażenia
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • kostki rosołowe (smak wg uznania)
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • odrobina cukru

Sposób przygotowania:

Schab po prowansalsku
Schab pokroić na niewielkie kotlety, rozbić niezbyt cienko, przyprawić solą, pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelnię wylać oliwę, rozgzrać ją, a następnie  obsmażyć na ostrym ogniu kawałki schabu i przełożyć do dużego garnka. Cebulę pokroić w półplasterki, również obsmażyć i dołożyć do schabu. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Wszystkie składniki zalać 1/2 butelki wina, dodać przecier i kostki rosołowe wg uznania. Następnie przyprawić - nie żałować ziół prowansalskich i tymianku! Całość dusić pod przykryciem ok godziny, aż schab całkowicie zmięknie. Co jakiś czas należy potrawę zamieszać i podlewać resztą wina, a potem już tylko wodą. Podawać z kluskami francuskiemi, pieczywem lub ziemniakami i obowiązkowo z zieloną sałatą.