Sposób przygotowania:
schab pod pomidorowo kaparową pierzynką
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulkę, dodajemy pomidory z puszki ( osobiście preferuje w całości bez skórki, ale mogą być jakiekolwiek). Smażymy tak przez parę minut. Następnie wrzucamy posiekane suszone pomidory i kapary. Całość solimy i trzymamy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy posiekaną bazylię i energicznie mieszamy, aby wszystko się dobrze połączyło i ściągamy z ognia by aromat bazylii połączył się z sosem. Kolejnym krokiem jest schab. Kroimy go na centymetrowe plastry i rozbijamy. Następnie układamy na nich kolejno masło, ser oraz boczek. Całość zawijamy i układamy łączeniem do dołu w naczyniu żaroodpornym, zostawiając przestrzeń pomiędzy poszczególnymi roladkami. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem oraz lekko polewamy olejem odkryte mięso by zapobiec wyschnięciu. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni ustawionego na termoobieg. Trzymamy całość 30 minut. Podajmy z ziemniakami bądź purée ziemniaczanym. Smacznego. Porcja dla dwóch osób.
MagdaMM