dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Schab w chrupiącym płaszczyku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczeń schabowa, to smaczny pomysł na obiad.

Schab w chrupiącym płaszczyku

Składniki:

Schab w chrupiącym płaszczyku

 

  • 1 kg schabu
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka miodu
  • 150 ml octu winnego
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 dag brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 dag masła

Sposób przygotowania:

Schab w chrupiącym płaszczyku
Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, miąższ drobno pokrój. Dodaj ziarna gorczycy, ocet, sok jabłkowy, miód, cukier oraz imbir. Zagotuj. Ostudzoną masę zmiksuj, dodaj mieloną gorczycę i schłodź. Chleb tostowy zmiel i wymieszaj z oliwą, solą i szczyptą pieprzu. Dodaj posiekany szczypiorek oraz 4 łyżki masy jabłkowej. Przygotowaną masą posmaruj opłukane, osuszone mięso i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Po tym czasie pieczeń wyjmij i pokrój. Najlepiej smakuje z resztą musu jabłkowego, duszoną marchewką oraz ziemniakami.