Sposób przygotowania:
Schab w chrupiącym płaszczyku
Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, miąższ drobno pokrój. Dodaj ziarna gorczycy, ocet, sok jabłkowy, miód, cukier oraz imbir. Zagotuj. Ostudzoną masę zmiksuj, dodaj mieloną gorczycę i schłodź. Chleb tostowy zmiel i wymieszaj z oliwą, solą i szczyptą pieprzu. Dodaj posiekany szczypiorek oraz 4 łyżki masy jabłkowej. Przygotowaną masą posmaruj opłukane, osuszone mięso i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Po tym czasie pieczeń wyjmij i pokrój. Najlepiej smakuje z resztą musu jabłkowego, duszoną marchewką oraz ziemniakami.