dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Schab w galarecie wg Dominiki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab pieczony w galarecie ze śliwkami.

Schab w galarecie wg Dominiki

Składniki:

Schab w galarecie wg Dominiki

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • Marynata:
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Schab w galarecie wg Dominiki
Przygotować marynatę. Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i majerankiem. Schab umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż przez całą długość, natrzeć dokładnie marynatą i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć, kieszeń wypełnić śliwkami, w razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Mięso umieścić w rękawie foliowym, wlać 1/4 szklanki bulionu, piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony schab wyjąć, ostudzić, pokroić w plastry, ułożyć na 2 półmiskach. Udekorować połówkami pomidorków i natką pietruszki. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Bulion zagotować, zestawić z ognia. Dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę, doprawić solą, pieprzem i cukrem, ostudzić. Schab zalać zastygającą galaretą i odstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować majonezem.