Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Schab w placku ziemniaczanym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

idealne danie obiadowe każdy się naje

Schab w placku ziemniaczanym

Składniki:

Schab w placku ziemniaczanym

 

  • Placki ziemniaczane - jeden z moich poprzednich przepisów
  • 4 plastry schabu bez kości albo piersi z kurczaka lub indyka
  • jaja
  • bułka tarta
  • śmietana
  • 15 dag chudej szynki wędliny lub innej kiełbasy
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Schab w placku ziemniaczanym
Mięso rozbijamy tłuczkiem przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Obtaczamy w bułce tartej a następnie w rozmąconych jajach i smażymy z obu stron na złoty kolor. Smażymy duże placki ziemniaczane. Przyrządzić sos może być z torebki ale ja wolę sobie robiony. Na połowie plaska kładziemy schab i składamy placek na pół. Z tłuszczu który nam została po smażeniu robimy sos. Dodajemy pokrojoną wędlinę, przyprawy, pokrojonego pomidora, kostkę rosołową dodajemy. Chwilę gotujemy zaciągamy śmietaną rozmieszaną z mąka i takim sosem polewamy placek z mięsem. Sos jak wspominałam wcześniej może być dowolny np. z grzybami.