milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Schab w słodkiej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Schab można podawać z ziemniakami i surówką

Schab w słodkiej marynacie

Składniki:

Schab w słodkiej marynacie

 

  • 1 kg schabu b/k
  • 1,5 łyżeczki keczupu i musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ziarenka pieprzu
  • słodka papryka
  • prawie pół szklanki oleju
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Schab w słodkiej marynacie
Schab myjemy i osuszamy z wody. Następnie robimy marynatę: do miski wkładamy: 2 obrane i posiekane czosnki, olej, musztardę, keczup, miód i sok z cytryny. Wszystko mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. W schabie robimy nakłucia i wkładamy ćwiartki pozostałego czosnku. Smarujemy go przyrządzoną marynatą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby przeszło zapachem marynaty. Mięso wkładamy do folii do pieczenia i wkładamy na godzinę w temperaturze 200 stopni. Około 10 minut przed końcem pieczenia przecinamy folię.

Tagi:

schab