Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Schab w sosie cygańskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne mięso z warzywami połączone z aromatycznym sosem cygańskim - Pomysł na wystawny obiad

Schab w sosie cygańskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie cygańskim

 

Sposób przygotowania:

Schab w sosie cygańskim
Odkąd dostałam przepis na to mięsko od sąsiadki czekałam na dobrą okazję, żeby je przyrządzić. Schab dzielimy na mniejsze kotlety, każdy z nich rozbijamy tłuczkiem. Jajka rozkłócamy z solą i pieprzem. Mięso maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ananasa kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy i dodajemy pieczarki. Dusimy razem około 5 minut. Kolejno dorzucamy paprykę i dusimy jeszcze 15 minut. Następnie dodajemy ananasa i sos cygański i dokładnie mieszamy. Całość dusimy około 15 minut i doprawiamy do smaku. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę mięsa. Wykładamy na nią warstwę z sosem i postępujemy tak aż do skończenia składników. Naczynie żaroodporne zamykamy. Ostatnia warstwę powinny stanowić warzywa. Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę i 20-25 minut. Polecam kroić mięso jak ciasto, wówczas świetnie widać utworzone warstwy. Potrawa zaspokoi głód kilka osób więc polecam ją szczególnie na większe rodzinne obiady. Smacznego :)
Schab w sosie cygańskim
Schab dzielimy na mniejsze kotlety, każdy z nich rozbijamy tłuczkiem.
Schab w sosie cygańskim
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Schab w sosie cygańskim
Sos powstały z papryki, pieczarek, cebuli i sosu cyganskiego.
Schab w sosie cygańskim
Ułożone warstwy wkładamy do piekarnika na około 1,5 h.