VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Schab w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Aromatyczne i bardzo smaczne kawałki schabu wieprzowego w 3 różnych serach. Uwielbiam takie smaki. Polecam na pyszny obiad!

Schab w sosie serowym

Składniki:

Schab w sosie serowym

 

  • 600 g schabu wieprzowego
  • 1 łyżka przyprawy typy Vegeta
  • Słodka czerwona papryka
  • Olej do obsmażenia
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 50 g serka topionego Gouda
  • 50 g twardego sera Gouda
  • 50 g sera feta
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 szklanka bulionu

Sposób przygotowania:

Schab w sosie serowym

ETAP 1:

Schab w sosie serowym
Przygotowanie schabu do smażenia - przyprawienie i rozbicie

Schab kroimy w 1 cm plastry. Każdy przecinamy na pół. Delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawą typu Vegeta i słodką czerwoną papryką. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni, przekładamy do większego garnka.

ETAP 2:

Schab w sosie serowym
Duszenie mięsa w cebuli, pieczarkach i sosie serowym

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Podsmażamy je na patelni po smażeniu mięsa, przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy pokrojone kawałki sery i śmietanę. Mieszamy do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos przelewamy do mięsa. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą (jeżeli sos jest za gęsty). Całość dusimy do miękkości mięsa.