Sposób przygotowania:
schab w sosie z grzybami
Suszone grzyby namoczyć w małej ilości gorącej wody na 40 minut(jeśli były suszone w plastrach) lub moczyć noc jeśli były w całości, większe kapelusze pokroić, kilka zostawić do przybrania, całość ugotować. Schab umyć, oczyścić z tłuszczu, rozbić, dokładnie wymieszać z oliwą z oliwek i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej patelni przez 3 minuty z każdej strony. Mięso przełożyć do miseczki, odstawić. Na drugiej patelni zrumienić na maśle posiekaną wcześniej cebulę, posolić, kiedy będzie złota dodać ugotowane grzyby włącznie z wywarem, wymieszać, dodać łyżkę miodu i dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Następnie dodać prawie całe opakowanie gęstej śmietany, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i do tak przygotowanego sosu dodać mięso. Całość podgrzewać kilka minut. Smacznego!