szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Schab z czosnkiem i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Aromatyczny kawałek schabu z ukrytym czosnkiem.

Schab z czosnkiem i ziołami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z czosnkiem i ziołami

 

 

Sposób przygotowania:

Schab z czosnkiem i ziołami
Schab posypujemy solą, pieprzem, vegetą i nacieramy tymi przyprawami. Czosnek obieramy. W mięsie nacinamy nożem otwory na krzyż, na głębokość ok 2 cm i w te nacięcia wciskamy ząbki czosnku. 3-4 ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki i układamy je na mięsie. Polewamy całość łyżką oliwy. Schab wkładamy do woreczka do pieczenia lub do rękawa do pieczenia, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe i posypujemy ziołami. Woreczek zamykamy klipsem, zostawiając w środka trochę miejsca wolnego i przebijamy go u góry wykałaczką w 2-3 miejscach. Woreczek na blaszce wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 90 minut w temp 180 stopni.
Schab z czosnkiem i ziołami
Czosnek, mięso i przyprawy to podstawowe składniki.
Schab z czosnkiem i ziołami
W mięsie nacinamy krzyżyki, na głębokość ok 2 cm.
Schab z czosnkiem i ziołami
W nacięcia wkładamy przygotowane ząbki czosnku.
Schab z czosnkiem i ziołami
Schab wkładamy do woreczka i wsypujemy ulubione zioła.

Tagi:

schab