Sposób przygotowania:
Schab z kością w sosie grzybowo - pietruszkowymETAP 1:
Mięso myjemy i osuszamy , a następnie kroimy na plastry. ( mi wyszło 6 szt. ) Przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
ETAP 2:
Obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę. Podobnie postępujemy z oczyszczonymi grzybami.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy chwilkę.
Przyprawiamy do smaku.
ETAP 3:
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju razem z łyżka smalcu i rumienimy z każdej strony. Podlewamy wodą , dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową oraz grzyby z cebulą i dusimy na małym ogniu, aż mięso i grzyby będą miękkie.
ETAP 4:
Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmujemy z garnka i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody.
Podajemy mięso polane sosem z dodatkiem pieczywa lub gotowanych ziemniaków.
SylaUla
madzik323
Jak najbardziej: