madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Schab z kością w sosie grzybowo - pietruszkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczne duszone mięso w sosie na bazie czarnych łepków połączonych z posiekaną natką pietruszki.

Schab z kością w sosie grzybowo - pietruszkowym

Składniki:

Schab z kością w sosie grzybowo - pietruszkowym

 

Sposób przygotowania:

Schab z kością w sosie grzybowo - pietruszkowym

ETAP 1:

Schab z kością w sosie grzybowo - pietruszkowym
Pokrojone na plastry mięso przyprawiamy do smaku

Mięso myjemy i osuszamy , a następnie kroimy na plastry. ( mi wyszło 6 szt. ) Przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.

ETAP 2:

Schab z kością w sosie grzybowo - pietruszkowym
Grzyby smażymy z pokrojoną w kosteczkę cebulą.

Obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę. Podobnie postępujemy z oczyszczonymi grzybami.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy chwilkę.

Przyprawiamy do smaku.

ETAP 3:

Schab z kością w sosie grzybowo - pietruszkowym
Mięso z dodatkami dusimy na małym ogniu.

W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju razem z łyżka smalcu i rumienimy z każdej strony. Podlewamy wodą , dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową oraz grzyby z cebulą i dusimy na małym ogniu, aż mięso i grzyby będą miękkie.

ETAP 4:

Schab z kością w sosie grzybowo - pietruszkowym
Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody.

Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmujemy z garnka i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody.

Podajemy mięso polane sosem z dodatkiem pieczywa lub gotowanych ziemniaków.