Sposób przygotowania:
Schab nadziewany śliwkami i morelami
1. Mięso opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Suche składniki marynaty dokładnie roztarłam w porcelanowym moździerzu, przesypałam do miseczki, dolałam olej, miód i ocet, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko wymieszałam.
2. Mięso dokładnie natarłam marynatą, umieściłam w stalowej misce (plastikowe naczynie może zafarbować i wchłonąć zapach przypraw), zakleiłam folią spożywczą i umieściłam w lodówce na 12 godzin.
3. W schabie długim ostrym nożem zrobiłam otwór i pomagając sobie długim trzonkiem drewnianej łyżki, wkładałam do niego na przemian raz śliwkę, raz morelę. Nafaszerowane mięso umieściłam w rękawie do pieczenia, jego końce dokładnie związałam, a od góry zrobiłam wykałaczką kilka otworków.
4. Rękaw umieściłam w żaroodpornej formie i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem. Ostrożnie, uważając, żeby nie poparzyć się parą, wyjęłam mięso z rękawa i odstawiłam do wystudzenia. Sos zlałam do rondelka – po zagęszczeniu podałam go do podgrzanej pieczeni.
2. Mięso dokładnie natarłam marynatą, umieściłam w stalowej misce (plastikowe naczynie może zafarbować i wchłonąć zapach przypraw), zakleiłam folią spożywczą i umieściłam w lodówce na 12 godzin.
3. W schabie długim ostrym nożem zrobiłam otwór i pomagając sobie długim trzonkiem drewnianej łyżki, wkładałam do niego na przemian raz śliwkę, raz morelę. Nafaszerowane mięso umieściłam w rękawie do pieczenia, jego końce dokładnie związałam, a od góry zrobiłam wykałaczką kilka otworków.
4. Rękaw umieściłam w żaroodpornej formie i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem. Ostrożnie, uważając, żeby nie poparzyć się parą, wyjęłam mięso z rękawa i odstawiłam do wystudzenia. Sos zlałam do rondelka – po zagęszczeniu podałam go do podgrzanej pieczeni.
misia5
edytaha
Ślicznie dziękuję i serdecznie zapraszam Misiu :)
2milutka
edytaha
Oj wejdzie :)) Ale od czego są noworoczne postanowienia? :)
evita0007
edytaha
Dziękuję Ewciu :) Dawno Cię nie widziałam, cieszę się, że do mnie zajrzałaś :)
evita0007
Jestem,jestem :-)
gosia56
edytaha
Zostało Gosiu, zapraszam :)
gosia56
Bardzo dziękuję niebawem się zgłoszę .miłego wieczoru
edytaha
Nawzajem Gosiu :)
iziona
edytaha
Dziękuję Iwonko :) Ja też wprawdzie wolę mięso bez owoców, ale przyznam, że to jadłam z przyjemnością :)
monikaT83
edytaha
Dziękuję Moniko :) Cieszę się jak głupia!
2milutka
A mnie się nie udało no szkoda:(((
2milutka
Gratulacje!
monikaT83
edytaha