SUPERPRZEPIS

Schab nadziewany śliwkami i morelami

  • 19
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Schab nadziewany śliwkami i morelami Więcej zdjęć (5)

Tradycyjne świąteczne mięso w nietradycyjnej, lekko korzennej marynacie. Prawdziwy przysmak!

Składniki:

Schab nadziewany śliwkami i morelami

 

Sposób przygotowania:

Schab nadziewany śliwkami i morelami
1. Mięso opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Suche składniki marynaty dokładnie roztarłam w porcelanowym moździerzu, przesypałam do miseczki, dolałam olej, miód i ocet, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko wymieszałam.

2. Mięso dokładnie natarłam marynatą, umieściłam w stalowej misce (plastikowe naczynie może zafarbować i wchłonąć zapach przypraw), zakleiłam folią spożywczą i umieściłam w lodówce na 12 godzin.

3. W schabie długim ostrym nożem zrobiłam otwór i pomagając sobie długim trzonkiem drewnianej łyżki, wkładałam do niego na przemian raz śliwkę, raz morelę. Nafaszerowane mięso umieściłam w rękawie do pieczenia, jego końce dokładnie związałam, a od góry zrobiłam wykałaczką kilka otworków.

4. Rękaw umieściłam w żaroodpornej formie i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem. Ostrożnie, uważając, żeby nie poparzyć się parą, wyjęłam mięso z rękawa i odstawiłam do wystudzenia. Sos zlałam do rondelka – po zagęszczeniu podałam go do podgrzanej pieczeni.
Schab nadziewany śliwkami i morelami
W moździerzu roztarłam suche składniki marynaty a następnie wymieszałam z mokrymi.
Schab nadziewany śliwkami i morelami
Marynatą dokładnie natarłam opłukane i osuszone mięso.
Schab nadziewany śliwkami i morelami
Schab nafaszerowałam owocami pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki.
Schab nadziewany śliwkami i morelami
Przygotowane mięso umieściłam w rękawie do pieczenia.