asiakuchareczka

asiakuchareczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Schab z pieczarkami i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje niedzielne danie podane z żółtym ryżem

Schab z pieczarkami i imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z pieczarkami i imbirem

 

  • 500 g schabu 300g pieczarek kapusta pekińska cebula imbir świeży około 3 cm sos sojowy
  • sól pieprz
  • olej
  • bulion około 2 chochli
  • ryż 2 szklanki
  • kurkuma
  • vegeta

Sposób przygotowania:

Schab z pieczarkami i imbirem
Schab myjemy kroimy w drobne paseczki. Przyprawiamy solą, pieprzem i łyżką sosu sojowego.i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze piórka. Pekińska przekrawamy na pół i kroimy na około centymetrowe kawałki (wystarczy połowa kapusty). Imbir skrobiemy i kroimy na drobne paseczki .Na patelni rozgrzewamy tłuszcz wrzucamy schab i smażymy. Dorzucamy cebulę , imbir i kapustę.Smażymy wszystko około 5 minut. W między czasie p[odlewamy bulionem i odparowujemy go delikatnie.Przyprawiamy solą i pieprzem.. Ryż gotujemy na sypko. W rondelku rozgrzewamy pól szklanki oleju na wrzący olej wsypujemy kurkumę.Gotujemy około 3 minut.Gdy ryż będzie już odcedzony wlewamy olej powstały z mieszanki z kurkumą. Nie mieszamy oleju z powstałym osadem. Ryż przyprawiamy vegetą. Podajemy mięso z ciepłym ryżem.Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Schab z pieczarkami i imbirem
Schab pokrojony w paseczki i cebula w piórka
Schab z pieczarkami i imbirem
Pieczarki pokrojone na 4 części i imbir w paseczki.
Schab z pieczarkami i imbirem
Wszystkie elementy podsmażane na patelni
Schab z pieczarkami i imbirem
Gotowe danie tuż po usmażeniu przed podaniem.

Tagi:

ryż sosy schab