Sposób przygotowania:
Schab z porem
Każdy plaster schabu cienko rozbić tłuczkiem, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Por dokładnie oczyścić i przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę pora przekroić jeszcze raz na pół, na 2 krótsze kawałki każdą. (Jeżeli użyjemy starszego pora, dobrze go wcześnie trochę podgotować). Na każdym plastrze mięsa ułożyć po kawałku pora i po kawałku sera camembert. Plastry mięsa złożyć na pół i zabezpieczyć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Na rozgrzany tłuszcz kłaść nadziane mięso i posypać przyprawą do wieprzowiny. Mięso zrumienić mocno z obu stron. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zrumienić ją. Dodać kostki mięsne, wlać wodę. Wszystko dusić pod przykryciem kilka minut. Do śmietany dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do śmietany z mąką wlać trochę gorącego sosu i wymieszać. Zagęścić nią sos, ponownie doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.