Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Rolada schabowa z porami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny, soczysty schab w połączeniu z porem i koperkiem stanowi niezwykle aromatyczne danie.

Rolada schabowa z porami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada schabowa z porami

 

  • schab 1,5 kg
  • 3 pory
  • 4-5 kromek chleba pełnoziarnistego orkiszowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka musztardy węgierskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • duży pęczek koperku
  • 100 g masła
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa z porami
Mięso musimy rozkroić na jak największy prostokąt, który następnie doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Mięso układamy na blacie i smarujemy z jednej strony musztardą. Pory myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, solimy i pieprzymy. Pory przekładamy do pokruszonego chleba pozbawionego skórki, mieszamy. Farsz rozkładamy równomiernie na mięsie. Zawijamy, związujemy dratwą. Masło ucieramy z posiekanym koperkiem. Masłem nacieramy wierzch rolady. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 80-90 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Przed rozkrojeniem odstawiamy na 5-10 minut, żeby mięso związało soki. Smacznego!
Rolada schabowa z porami
Etap 1 Rolada schabowa z porami - porcja