Sposób przygotowania:
Schab z ziołami
Umyte mięso kroimy na paseczki. Następnie obtaczamy je w wymieszanych wcześniej ziołach, mące, soli i pieprzu. Mięso zarumieniamy na rozgrzanych 3 łyżkach oleju. Po smażeniu wyjmujemy mięso a tłuszcz wylewamy. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy do niego pokrojoną drobno cebulę i startą na tarce marchewkę. Warzywa smażymy na średnim ogniu do czasu aż zmiękną (7-10 min). Następnie wrzucamy do rondla mięso, bulion oraz brukselkę. Całość doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dusimy potrawę do czasu zmięknięcia brukselki. Potrawa najlepiej smakuje podawana z gotowanymi ziemniakami.