Sposób przygotowania:
schab z żurawiną w sosie sojowym
Musztardę wymieszaj z olejem, pieprzem cytrynowym. solą i igiełkami rozmarynu. Nasmaruj nią mięso ze wszystkich stron. Włóż do naczynia żaroodpornego, wlej pół szklanki wrzącej wody i piecz w temp 160 stopni przez ok 40-50 minut , przewróc schab na drógą stronę,polej sosem sojowym i dopiecz do zrumienienia. Wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj jeszcze przez 10 minut. Rozpuść masłow rarnuszku. Włóż śliwki, wlej łyżkę octu balsamicznego, wymieszanego z łyżeczką brązowego cukru i dolej pół szklanki wody. Na małym ogniu gotuj kilka minut, aż śliwki lekko zmiękną. Dodaj żurawiny, delikatnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok 3-4 minuty. Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, plane sosem wytworzonym w czasie pieczenia. Osobno podawaj gorący sos żurawinowy. Najlepszymi dodatkami będą pieczone ziemniaki i gotowane warzywa.