p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Schab zawijany z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Gdy schabowy ci się znudzi, to może zrób schab zawijany duszony w sosie serowym

Schab zawijany z makaronem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab zawijany z makaronem

 

  • 6 plastrów schabu
  • 6 plastrów sera
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • Na sos:
  • 10 dag ser topiony,
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej,
  • 1 szt. kostka mięsna,
  • 100 ml śmietana,
  • szczypta papryka,
  • szczypta bazylia
  • 300 g makaronu Fusilli
  • 3 łyżeczki soli do gotowania makaronu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,

Sposób przygotowania:

Schab zawijany z makaronem
Każdy plaster schabu rozbić, doprawić solą i pieprzem. Na każdym kawałku schabu położyć plaster sera, zwinąć i spiąć wykałaczką. Roladkę obtoczyć w mące i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju, z każdej strony. Następnie zalać roladki 200 ml wrzącej wody, dodać kostkę mięsną, szczyptę papryki i bazylii, dusić pod przykryciem 15 minut. Skrobie rozmieszać ze śmietaną, wlać do sosu, dodać jeszcze serek topiony, dusić aż ser się roztopi a sos uzyska odpowiednią gęstość.
Ugotować makaron:
Do osolonej 3 łyżeczkami wrzącej wody dolać 1 łyżkę oliwy z oliwek dodać 300 g makaronu Fusilli, gotować 7 minut, odcedzić i przelać zimną wodą, makaron rozłożyć na 3 talerzach,
Schab zawijany z makaronem
schab zwinąć i spiąć wykałaczką. Każdy kawałek obtoczyć dokładnie w mące i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju,
Schab zawijany z makaronem
do sosu dodać serek topiony, dusić aż ser się roztopi a sos uzyska odpowiednią gęstość