Schab ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wodę z jałowcem, zielem, pieprzem, gorczycą i liśćmi laurowymi zagotować. Dodać miód, musztardę, pokrojony czosnek, olej, łyżeczkę

Schab ze śliwkami

Składniki:

Schab ze śliwkami

 

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 15 dużych śliwek kalifornijskich
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2 czubate łyżeczki owoców jałowca
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 1 kostka rosołowa
  • pół szklanki oleju
  • szklanka wody
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki tymianku
  • po 3 szczypty majeranku, curry i ziół prowansalskich, gorczycy
  • sól

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwkami
Wodę z jałowcem, zielem, pieprzem, gorczycą i liśćmi laurowymi zagotować. Dodać miód, musztardę, pokrojony czosnek, olej, łyżeczkę soli i pozostałe przyprawy. Wstawić do lodówki. Schab naciąć z obu stron i nafaszerować śliwkami, natrzeć solą. Włożyć w siatkę do pieczenia, następnie w rękaw i piec ok. 45 minut w temp. 190 st. Po upieczeniu kroić w plastry.