IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Schab ze śliwkami w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Efektowny i smaczny schab na każdą wyjątkową okazję

Schab ze śliwkami w galarecie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab ze śliwkami w galarecie

 

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwkami w galarecie
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem oraz olejem. Na schabie rozkładamy listki laurowe. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na ok 6-12 godzin. Śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok godzinę. W tak przygotowanym mięsie robimy długim nożem rozcięcie w środku, które wypychamy namoczonymi śliwkami. Koniec mięsa można zszyć lub nakłuć wykałaczkami aby śliwki nie 'uciekły' podczas pieczenia Mięso umieszczamy w rękawie i pieczmy przez około 1 godzinę w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu mięso kroimy w centymetrowe plastry, które układamy na półmisku, dekorujemy owcami. żelatynę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu, dodajemy kostkę rosołową, Gorącą żelatynę przelewamy przez małe siteczko i zalewamy mięso z dekoracją jak trochę ostygnie. Smacznego!
Schab ze śliwkami w galarecie
Na schabie rozkładamy listki laurowe.
Schab ze śliwkami w galarecie
Śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok godzinę
Schab ze śliwkami w galarecie
W tak przygotowanym mięsie robimy długim nożem rozcięcie w środku, które wypychamy namoczonymi śliwkami.
Schab ze śliwkami w galarecie
Po upieczeniu i ostudzeniu mięso kroimy w centymetrowe plastry.