Sposób przygotowania:
Rolada schabowa z pieczarkami
Zaplanowałam sobie jedną dużą roladę, ale że mój schabik był króciutki, za to grubiutki, zrobiłam z niego trzy mniejsze sztuki. Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić poziomo na trzy równej grubości plastry, zaś każdy z nich przeciąć wzdłuż nie docinając do końca w taki sposób, aby rozłożył się jak książka.
Tłuczkiem rozbić delikatnie starając się nie zrobić dziur. Każdy kawałek z obu stron natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie oczyścić pieczarki, pokroić je w plasterki. cebulę pokroić w małą kostkę, natkę pietruszki opłukać, otrzepać z wody, drobno posiekać, żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać do niej pieczarki i smażyć do odparowania sosu. Odstawić do ostygnięcia. Dodać bułkę tartą, ser i natkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać. Przygotowane wcześniej mięso rozłożyć , wyłożyć na nie przygotowany farsz, zrolować i spiąć wykałaczkami (boki również).
Roladki ułożyć wykałaczkami do spodu i obłożyć wierzchy plasterkami boczku. Delikatnie umieścić mięso w rękawie do pieczenia włożonym do blaszki. Końce rękawa dobrze związać. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około godziny w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Po upieczeniu ostrożnie, uważając aby się nie poparzyć gorącą parą, rozciąć rękaw. Mięso wyjąć, delikatnie wydłubać z niego wykałaczki. Sos powstały w trakcie pieczenia zlać na patelnię i doprawić według własnego gustu: zagęścić mąką, śmietaną, albo tylko odparować. Mięso pokroić ukośnie w plastry i podawać na ciepło z gotowanymi warzywami i sosem.
Tłuczkiem rozbić delikatnie starając się nie zrobić dziur. Każdy kawałek z obu stron natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie oczyścić pieczarki, pokroić je w plasterki. cebulę pokroić w małą kostkę, natkę pietruszki opłukać, otrzepać z wody, drobno posiekać, żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać do niej pieczarki i smażyć do odparowania sosu. Odstawić do ostygnięcia. Dodać bułkę tartą, ser i natkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać. Przygotowane wcześniej mięso rozłożyć , wyłożyć na nie przygotowany farsz, zrolować i spiąć wykałaczkami (boki również).
Roladki ułożyć wykałaczkami do spodu i obłożyć wierzchy plasterkami boczku. Delikatnie umieścić mięso w rękawie do pieczenia włożonym do blaszki. Końce rękawa dobrze związać. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około godziny w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Po upieczeniu ostrożnie, uważając aby się nie poparzyć gorącą parą, rozciąć rękaw. Mięso wyjąć, delikatnie wydłubać z niego wykałaczki. Sos powstały w trakcie pieczenia zlać na patelnię i doprawić według własnego gustu: zagęścić mąką, śmietaną, albo tylko odparować. Mięso pokroić ukośnie w plastry i podawać na ciepło z gotowanymi warzywami i sosem.
kasnaj
edytaha
Mam nadzieję, że będzie smakować tak jak mnie i domownikom :)