Sposób przygotowania:
Schabowe babci „z worka”. Robią się same, a smakują dużo lepiej niż zwykłe kotlety
Wymieszać olej , sos sojowy , miód i wetrzeć w mięso .Cebule pokroić w piórka .Ziemniaki obrać , umyć i jeśli są większe to przekroić .Sypkie przyprawy wymieszać .Włożyć do rękawa ziemniaki zmieszane z cebulką .Posypać mieszanką przypraw .Włożyć na to mięso. Zamknąć szczelnie worek .Obrócić workiem tak by wszystko się wymieszało. Piekarnik rozgrzać do 200 *C. Ułożyć rękaw z zawartością w żaroodpornym naczyniu i piec ok. 50 minut . Wyjąć – rozciąć ostrożnie rękaw ( by nie oparzyć się parą z wnętrza worka ).Podzielić na 2 porcje .Podawać z surówką . Ponieważ nie przepadam za ,, gotowcami „ – wolę sama dobierać przyprawy zrobiłam obiad wg zasady Pomysł na Winiar ( chyba Karkówka z ziemniakami czy jakoś tak ) tyle , że użyłam własnej kompozycji przypraw. Muszę przyznać , że pomysł doskonały – zero roboty – a obiadek smakowity . Zdecydowanie muszę kupić więcej tych worków do pieczenia mięs . I jeszcze jedno – wiele osób pyta mnie czemu gotując w parowarze czy piekąc w Garnku rzymskim , folii aluminiowej czy teraz w rękawie foliowym używam zawsze choć minimalnej ilości tłuszczu ( oleju , masła ) . Po prostu przekonałam się , że przyprawy lepiej łączą się ze składnikami , a i danie jest smaczniejsze jeśli tego tłuszczu choć odrobinę jest .Uważam , że jeśli nie ma zdecydowanego zakazu spożywania tłuszczu zleconego przez lekarza to zdrowie wymaga byśmy tych tłuszczy w niewielkich ilościach organizmami dostarczali ( bo inaczej łatwo o awitaminozę , kłopoty ze wzrokiem , skurcze , nadpobudliwość itp. ).
czarna-mamba
Pyza
nspk
czy na dnie worka zebrała się wam duża ilość wody(na zdjęciu Buni widzę żę schab oraz ziemniaki są pokryte swego rodzaju gęstym "syropem"...)?
Jak wyszło mięso - twarde, soczyste (zakładam ze uzależnione to jest od jakości mięsa)?
Babciagramolka
W rękawie do pieczenia zbierze się sos który zrobi sie z wody zawartej w ziemniakach , mięsie i marynacie. Mięso pieczone w rekawie jest soczyste - no chyba ze się trafi jakiś felerny kawałek starego wieprzka ( alena tojest sposób - trzeba kupić Sól zmiękczajacą i użyć zamiast zwykłej soli .