Sposób przygotowania:
Schabowe faszerowane mięsem mielonym
Umyte i osuszone plastry schabu za pomocą długiego, wąskiego, ostrego noża nacinamy pośrodku - tak, aby powstała "kieszonka". Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem. Obraną cebulkę siekamy drobno, następnie szklimy na maśle. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do cebuli na patelni. Smażymy na niewielkim ogniu, aż odparowuje z nich woda. Odstawiamy, by ostygły.. Następnie dodajemy do nich mięso mielone oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy starannie. Tak przygotowanym farszem napełniamy kieszonki. Spinamy otwór wykałaczkami. Oprószamy mięso mąką, następnie obsmażamy na rumiano na oleju z obu stron. Wyłączamy ogień, przykrywamy mięso pokrywką, by nie traciło ciepła. Przygotowujemy sos.. Obieramy cebulę, zaś z papryki i papryczki chili usuwamy pestki. Kroimy warzywa w małą kostkę. Szklimy je na oleju, najwygodniej jest w rondelku.. Dodajemy do warzyw pomidory z puszki i wkruszamy kostkę warzywną. Doprawiamy do smaku tymiankiem, papryką czosnkiem i pieprzem. Mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Na wierzchu tak przygotowanego sosu układamy nafaszerowane schabowe. Przykrywamy przykrywką i na maleńkim ogniu dusimy około 30 minut.