przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Schabowe faszerowane mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięso faszerowane...mięsem :)

Schabowe faszerowane mięsem mielonym

Składniki:

Schabowe faszerowane mięsem mielonym

 

  • 4 grube plastry schabu ( takie po około 20 dag)
  • 15 dag mięsa mielonego ( ja użyłam drobiowego)
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili ( suszona też może być)
  • 5-6 pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • suszony tymianek, mielona słodka papryka, sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Schabowe faszerowane mięsem mielonym
Umyte i osuszone plastry schabu za pomocą długiego, wąskiego, ostrego noża nacinamy pośrodku - tak, aby powstała "kieszonka". Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem. Obraną cebulkę siekamy drobno, następnie szklimy na maśle. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do cebuli na patelni. Smażymy na niewielkim ogniu, aż odparowuje z nich woda. Odstawiamy, by ostygły.. Następnie dodajemy do nich mięso mielone oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy starannie. Tak przygotowanym farszem napełniamy kieszonki. Spinamy otwór wykałaczkami. Oprószamy mięso mąką, następnie obsmażamy na rumiano na oleju z obu stron. Wyłączamy ogień, przykrywamy mięso pokrywką, by nie traciło ciepła. Przygotowujemy sos.. Obieramy cebulę, zaś z papryki i papryczki chili usuwamy pestki. Kroimy warzywa w małą kostkę. Szklimy je na oleju, najwygodniej jest w rondelku.. Dodajemy do warzyw pomidory z puszki i wkruszamy kostkę warzywną. Doprawiamy do smaku tymiankiem, papryką czosnkiem i pieprzem. Mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Na wierzchu tak przygotowanego sosu układamy nafaszerowane schabowe. Przykrywamy przykrywką i na maleńkim ogniu dusimy około 30 minut.

Tagi:

mięso schab