Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Schabowe w panierce z mascarpone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Schabowe w panierce z dodatkiem kremowego sera mascarpone.

Schabowe w panierce z mascarpone

Składniki:

Schabowe w panierce z mascarpone

 

  • schab w plastrach bez kosci - 4 sztuki o 1cm grubosci,
  • jaja - 2 wieksze,
  • ser mascarpone - czubata lyzka,
  • vegeta lub kucharek - ok 1 plaska lyzeczka,
  • pieprz, sól, papryka czerwona slodka, sos sojowy (niekoniecznie),
  • maka kukurydziana lub pszenna - ok 1 szklanka,
  • bulka tarta - ok 1-1,5 szklanki,
  • olej do smazenia.

Sposób przygotowania:

Schabowe w panierce z mascarpone
Schabowe umyc, osuszyc recznikiem papierowym i lekko potluc z obu stron. Przyprawic delikatnie sola, pieprzem, papryka czerwona i ew. sosem sojowym. Jaja rozbeltac, dodac mascarpone i dokladnie wymieszac widelcem, aby nie bylo grudek. Dodac vegete i wymieszac. Make i bulke tarta wsypac do osobnych naczyn - bedziemy w nich obtaczac mieso. Rozgrzewamy tluszcz na patelni. Plastry schabu obtaczamy dokladnie kolejno w mace, jajach i bulce tartej. Wrzucamy na rozgrzany olej i smazymy z obu stron do zrumienienia.