Sposób przygotowania:
Schabowe zapiekane z pieczarkami i seremETAP 1:
Mięso umyć i osuszyć. Rozbić tłuczkiem jak na tradycyjne kotlety schabowe. Każdy kotlet przyprawić solą i pieprzem i o panierować w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron i wyjąć na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić na niedużej ilości oleju. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i wrzucić do cebuli. Smażyć aż sos odparuje. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Na każdym kotlecie rozłożyć równomiernie po 1/3 pieczarek i posypać 1/3 startego sera.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. wstawić do piekarnika i zapiekać w temp. 200 stopni przez ok. 15-20 minut.
Podawać np. z ziemniakami.