WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Schabowe zapiekane z pieczarkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kotlety schabowe po usmażeniu zapiekane w piekarniku ze smażonymi pieczarkami z cebulką pod żółtym serem.

Schabowe zapiekane z pieczarkami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe zapiekane z pieczarkami i serem

 

Sposób przygotowania:

Schabowe zapiekane z pieczarkami i serem

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć. Rozbić tłuczkiem jak na tradycyjne kotlety schabowe. Każdy kotlet przyprawić solą i pieprzem i o panierować w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.

Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron i wyjąć na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić na niedużej ilości oleju. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i wrzucić do cebuli. Smażyć aż sos odparuje. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać.

Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Na każdym kotlecie rozłożyć równomiernie po 1/3 pieczarek i posypać 1/3 startego sera.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. wstawić do piekarnika i zapiekać w temp. 200 stopni przez ok. 15-20 minut.

Podawać np. z ziemniakami.

Schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Schabowe z nałożonymi pieczarkami i serem przygotowane do zapieczenia
Schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Usmażone na oleju kotlety schabowe w panierce
Schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Pieczarki usmażone z cebulą i przyprawami.
Schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Kotlety schabowe o panierowane w jajku i w bułce tartej