Sposób przygotowania:
Schabowe z warzywami
Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie kroimy na płaty . Każdy płat mięsa rozbijamy tłuczkiem drewnianym . Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem ziołowym , odkładamy . Jajka rozmącamy , do talerzy wsypujemy mąkę pszenną oraz bułkę tartą Na patelni rozgrzewamy olej ,płat mięsa schabowego otaczamy w mące , w bułce tartej a następnie z obu stron maczamy w rozmąconych jajkach i smażymy. Marchewkę pietruszkę, seler kroimy na paski natomiast por, cebulę ,paprykę kroimy w krążki. Wszystkie warzywa blanszujemy w gorącej wodzie po chwili wyjmujemy z wody i zasmażamy na patelni dodając trochę oleju. Oprószamy ziołami, dodać szczyptę soli i natkę pietruszki to wszystko mieszamy. Na każdy usmażony kotlet nakładamy warzywa z sosem dodać ugotowane ziemniaki.