Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Schabowe zapiekane z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny kotlet schabowy zapiekany z mieszanką warzywną i serem żółtym. Pyszna propozycja zarówno na niedzielny jak i codzienny obiad.

Schabowe zapiekane z warzywami

Składniki:

Schabowe zapiekane z warzywami

 

 

Sposób przygotowania:

Schabowe zapiekane z warzywami
Kotlety:Każdy plaster mięsa rozbić cienko, oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące,  jajkach roztrzepanych z mlekiem oraz w bułce tartej.

Smażyć rumiane kotlety na rozgrzanym smalcu. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Warzywa:Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, zeszklić cebulę, dodać paprykę oraz cukinie, po chwili dołożyć pieczarki.

Dusić do odparowania płynu. Doprawić sosem piri-piri , solą i pieprzem.

Każdy kotlet posypać serem żółtym , położyć warzywa , posypać ponownie serem.

Zapiekać około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.