aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Schabowe ze smażonymi pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tak przygotowane schabowe z pieczarkami podajemy do ziemniaków lub frytek.

Schabowe ze smażonymi pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe ze smażonymi pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Schabowe ze smażonymi pieczarkami
Mięso na kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy na bok. Obieramy pieczarki i kroimy w ćwiartki (najlepsze będą niezbyt duże). Wrzucamy je na patelnie, posypujemy ziołami prowansalskimi i smażymy, aż się zrumienią.W jednej misce roztrzepujemy jajko, do drugiej wsypujemy mąkę, a do trzeciej bułkę tartą. Obtaczamy kotlety w mące, jajku i bułce. Smażymy jedną stronę na rumiano, obracamy je i posypujemy usmażonymi wcześniej pieczarkami. Smażymy jeszcze ok. 3 minuty. Smacznego!
Schabowe ze smażonymi pieczarkami
Obrane pieczarki kroimy w ćwiartki, smażymy na rumiano posypując ziołami prowansalskimi.
Schabowe ze smażonymi pieczarkami
Schab przyprawiamy, obtaczamy w mące, jajku, bułce i smażymy.
Schabowe ze smażonymi pieczarkami
Gdy dolna strona zrumieni się, wówczas obracamy schabowe.
Schabowe ze smażonymi pieczarkami
Na wierzchu układamy usmażone pieczarki, smażymy jeszcze dolną stronę kotletów.