jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Schabowy szaszłyk

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Nadzienie możemy komponować dowolnie.

Schabowy szaszłyk Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schabowy szaszłyk

 

  • Składniki:
  • 6 kotletów schabowych,
  • 12 marynowanych pieczarek (po 2 na jednego szaszłyka),
  • 1/2 bakłażana,
  • 4 duże płaty papryki marynowanej,
  • Sól, pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • Mąka, jajko, bułka tarta do panierki,
  • 6 patyczków na szaszłyki

 

Sposób przygotowania:

Schabowy szaszłyk
Pokrojone w kostkę bakłażany doprawiamy i delikatnie obsmażamy. Pieczarki odcedzamy. Paprykę dzielimy na kwadraty. Mięso cienko rozbijamy, a następnie doprawiamy do smaku. Na przygotowane patyki szaszłykowe nabijamy kolejno bakłażan, papryka, pieczarka, papryka, bakłażan, papryka, pieczarka, papryka, bakłażan. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne szaszłyki. Gotowe układamy na rozbitym mięsie i zawijamy. Tak przygotowane roladki panierujemy i smażymy. Z usmażonych wyjmujemy patyczki i podajemy.
Schabowy szaszłyk
Na rozbitym i doprawionym mięsie układamy szaszłyk
Schabowy szaszłyk
Szaszłyk zawijamy mięsem. Dokładnie zaciskamy.
Schabowy szaszłyk
W ten sposób przygotowane mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu