ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

schabowy troszkę inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schabowy to taka klasyczna klasyka więc ja je robię troszkę inaczej z nutą ziołową, czosnkową i bukietem surówek by kusiło danie kolorem

schabowy troszkę inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

schabowy troszkę inaczej

 

  • Schab bez kości - kotlet na osobę
  • sól
  • pieprz
  • czosnek staropolski kamis
  • bułka tarta
  • oregano suszone - 2 łyżki
  • jajko
  • olej do smażeni
  • domowymi frytkami na które potrzebujemy ziemniaki (po ok. 3 szt/osobę) i olej do smażenia.
  • I do tego suróweczki by talerz wyglądał kolorowo- w tej propozycji są:
  • buraczki czerwone ugotowane (6 szt), starte na wiórki, cebulka posiekana
  • sól, pieprz, sok z cytryny i oliwa z oliwek
  • Ogórki kwaszone
  • Kukurydza konserwowa z puszki

Sposób przygotowania:

schabowy troszkę inaczej
Z uwagi na czas przyrządzania tego dania obiadowego zaczynam od buraczków, które gotuję dzień wcześniej i obrane trzymam w lodówce i potem tylko wyjmuję, ścieram, doprawiam i gotowe. Krok drugi to frytki: obieram ziemniaki, kroję na frytki. Smażę zawsze na świeżym oleju. I to chyba ważne by było chrupiące- wrzucam do garnka z sitem na frytki do nagrzanego oleju i po ok. 5 minutach podnoszę sito na 3 minuty by frytki jakby przestygły troszkę i potem znów wstawiam sito do oleju. Po usmażeniu zawsze frytki lądują na ręczniku papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ja smażę na 2 razy frytki żeby była porcja dla 2 dorosłych mężczyzn i mnie. Schabowe: odkrawam błonę która jest dookoła kotletów. Zbijam je tłuczkiem, potem doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim (wspaniałe połączenie czosnku i ziół). Maczam w rozmąconym jajku a potem w bułce tartej wymieszanej z oregano. Smażę na nagrzanym oleju a po usmażeniu odkładam na ręcznik papierowy. Kotlet jest chrupiący i pachnie ziołami i czosnkiem. I gotowe:) smacznego
schabowy troszkę inaczej
ze schabu odkrawama błonę, która jest dookoła kotleta i ubijam tłuczkiem
schabowy troszkę inaczej
kotlety oprawiam sola, pieprzem i czosnkiem staropolskim
schabowy troszkę inaczej
Kotlety maczam w jajku a potem w bułce tartej wymieszanej z oregano
schabowy troszkę inaczej
po usmażeniu na oleju odkładam na ręcznik papierowy