edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Serca indycze z pieczarkami i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Danie, które mój mąż mógłby jadać trzy razy w tygodniu. Podane z gotowanymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi, stanowi pyszne danie obiadowe.

Serca indycze z pieczarkami i tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serca indycze z pieczarkami i tymiankiem

 

Sposób przygotowania:

Serca indycze z pieczarkami i tymiankiem
Serca przekroić na pół, oczyścić, dokładnie opłukać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w dość duże kawałki.

W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać serca i smażyć aż zmienią kolor i puszczą sos. Dodać pokrojone pieczarki, chwilę dusić, a kiedy zmniejszą objętość, dodać ziele angielskie, liść laurowy i tymianek.

Dodać wrzącej wody, tak aby mięso było prawie zakryte, posolić i pod przykryciem na wolnym ogniu dusić do miękkości co najmniej przez godzinę.

Mąkę rozprowadzić w połowie szklanki zimnej wody, dodać do sosu, a gdy zgęstnieje, doprawić go do smaku pieprzem i w razie potrzeby jeszcze solą. 
Serca indycze z pieczarkami i tymiankiem
Do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone serca.
Serca indycze z pieczarkami i tymiankiem
Serca smażyć aż zmienią kolor i puszczą sos.
Serca indycze z pieczarkami i tymiankiem
Dodać pokrojone pieczarki, chwilę dusić.
Serca indycze z pieczarkami i tymiankiem
Dodać ziele angielskie, liść laurowy i tymianek.