Sposób przygotowania:
Serca wieprzowe po kasztelańsku
Fasolą przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na dwie godziny. Serca poprzekrajać wzdłuż, odciąć grube naczynia krwionośne, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, usunąć skrzepy krwi. Zalać wrzącą wodą, zagotować, odcedzić i opłukać. Ponownie zalać wodą, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać d serc pod koniec gotowania. Miękkie serca wyjąć, przestudzić, pokrajać paseczki. Fasolę ugotować w wodzie z moczenia. Cebulę obrać, opłukać pokrajać w kostką, podsmażyć na złoty kolor. Dodać mąkę, zasmażyć lekko rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem z serc (ok. 150 ml), wymieszanych ze śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać z fasolą, koncentratem pomidorowym i sercami, chwilą poddusić, doprawić.
elutka