Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Serca wieprzowe po kasztelańsku

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Fasolą przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na dwie godziny.

Serca wieprzowe po kasztelańsku

Składniki:

Serca wieprzowe po kasztelańsku

 

  • 50 dag serc wieprzowych
  • 25 dag włoszczyzny bez kapusty
  • 15 dag fasoli perłowej
  • 15 dag cebuli
  • 3 dag tłuszczu
  • 150 ml śmietany
  • 4 dag koncentratu pomidorowego
  • 2 dag mąki
  • przyprawa do zup
  • papryka mielona
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Serca wieprzowe po kasztelańsku
Fasolą przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na dwie godziny. Serca poprzekrajać wzdłuż, odciąć grube naczynia krwionośne, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, usunąć skrzepy krwi. Zalać wrzącą wodą, zagotować, odcedzić i opłukać. Ponownie zalać wodą, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać d serc pod koniec gotowania. Miękkie serca wyjąć, przestudzić, pokrajać paseczki. Fasolę ugotować w wodzie z moczenia. Cebulę obrać, opłukać pokrajać w kostką, podsmażyć na złoty kolor. Dodać mąkę, zasmażyć lekko rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem z serc (ok. 150 ml), wymieszanych ze śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać z fasolą, koncentratem pomidorowym i sercami, chwilą poddusić, doprawić.