Sposób przygotowania:
Sercowa polędwica
Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju , papryki, miodu , szczypty pieprzu . Natrzeć nią dokładnie mięso i zostawić na godzinę . Naciąć mięso przez środek tak by przy grubszym końcu była połączona . Wywinąć polędwicę tak by ukształtował sie kształt serca . Związać nicią do wiązania mięs wąskie końce ( ja dodatkowo zawiązałam grubszy koniec wewnątrz ,,serca" by kształt się zachował ) . Wetrzeć ponownie resztę marynaty . Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i obsmażyć na nim na rumiano z obu stron polędwicę . Przełożyć do garnka ( ja użyłam patelni Delimano DryCooker ), dołożyc masło , podlać wodą i dusić ok.45 minut przy uchylonej pokrywce ( ja nie musiałam bo patelnia DryCooker ma odpowietrzenie ) tak by mięso było miękkie a sos odparował do objętości 1/2 szklanki . Wyjąć mięso , rozciąć i usunąć nici . Sos zaciągnąć odrobiną słodkiej śmietanki ( jeśli trzeba można zagęścić odrobiną mąki ) . Doprawić do smaku . Polędwicę ułożyć na półmisku .Środek wypełnić kremowym puree ziemniaczanym . Z zewnątrz otoczyć pokrojonymi w kostkę wypestkowanymi pomidorami zmieszanymi z papryką czerwoną również pokrojoną w kostkę . Wokół całości zrobić rant z pokrojonej natki pietruszki . Taka polędwiczka starczy zależnie od swojej wielkości na 2-porcje .
Natala1210
marietta