SUPERPRZEPIS

Sercowo-paprykowy gulasz Eli

  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Sercowo-paprykowy gulasz Eli

Pyszny gulasz z serduszek z kurczaka i czerwonej papryki. Podany z kaszą perłową ugotowaną na sypko.

Składniki:

Sercowo-paprykowy gulasz Eli

serduszka

Warzywa

dodatki

kasza

Sposób przygotowania:

Sercowo-paprykowy gulasz Eli

przygotowanie serduszek

Sercowo-paprykowy gulasz Eli
Serduszka z kurczaka umyć,włożyć do garnka.

Serduszka umyć, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości.

przygotowanie papryki i cebuli

Sercowo-paprykowy gulasz Eli
Miąższ papryki pokroić w słupki. Cebule pokroić w drobną kostkę.

Papryki umyć i usunąć z nich szypułki i nasiona. Miąższ papryki pokroić w słupki. Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie serduszek

Sercowo-paprykowy gulasz Eli
Ugotowane miękkie serduszka wyjąć łyżką cedzakową z wywaru.

Ugotowane miękkie serduszka wyjąć łyżką cedzakową z wywaru.

przygotowanie gulaszu

Sercowo-paprykowy gulasz Eli

W rondlu rozgrzać olej, dodać serduszka, cebulę, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego i całość smażyć aż cebula się zeszkli.

przygotowanie gulaszu

Sercowo-paprykowy gulasz Eli
Do gulaszu dodać pokrojoną paprykę i dusić jeszcze aż będzie miękka.

Do przesmażonych serduszek dodać paprykę słodką, przyprawę kebab-gyros,czosnek granulowany, pieprz i dól do smaku. Całość podlać wodą i dusić 30 minut. Do gulaszu dodać pokrojoną paprykę i dusić jeszcze, aż będzie miękka. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do gulaszu i zagotować.

przygotowanie kaszy

Zagotować 6 szklanek wody i posolić. Do wrzątku wsypać kaszę i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Na talerze wyłożyć kaszę i gulasz. Smacznego!