p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Gulasz z serc wieprzowych z borowikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gulasz z serc wieprzowych z borowikami w śmietanie

Gulasz z serc wieprzowych z borowikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z serc wieprzowych z borowikami

 

  • 1/2 kg serca wieprzowe,
  • 1 łyżka przyprawa kucharek,
  • 3 szt borowiki kapelusze,
  • 3 łyżki śmietana do sosów,
  • do smaku pieprz,
  • 1 łyżeczka skrobia kukurydziana

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z serc wieprzowych z borowikami
Serca odmoczyć w zimnej wodzie, wycisnąć krew, wyciąć żyły i kanaliki, wypłukać, osuszyć. Pokroić w drobną kostkę. Dodać przyprawę Kucharek. Serca podsmażyć na oleju, podlać wrzącą wodą i dusić do miękkości, 15 minut przed końcem duszenia dodać kapelusze borowików pokrojone w paski. W razie potrzeby uzupełniać wrzącą wodą. Na koniec dodać śmietanę do sosów, 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej wymieszanej w niewielkiej ilości wody, doprawić pieprzem, jeszcze chwilkę gotować. Wyłożyć na płaski talerz, podawać z chlebem żytnim ze słonecznikiem, ozdobić listkami bazylii.
Gulasz z serc wieprzowych z borowikami
Etap 1
Gulasz z serc wieprzowych z borowikami
Etap 2
Gulasz z serc wieprzowych z borowikami
Etap 3
Gulasz z serc wieprzowych z borowikami
Etap 4