Agnieszka 250897

Agnieszka 250897

Szef Kuchni
[Przepisów: 116]

Serek jabłka i szarlotka gotowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

cisto jest bardzo dobre do kawy w jesienne wieczory

Serek jabłka i szarlotka gotowa

Składniki:

Serek jabłka i szarlotka gotowa

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 opakowanie serka waniliowego (400 g)
  • 1,5 kostki margaryny
  • cukier waniliowy (duża porcja)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe lub bułka tarta do posypania ciasta przed pieczeniem
  • 1,5 kg jabłek - "szarej renety"
  • cynamon i cukier waniliowy do posypania jabłek
  • cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu (lub lukier do polania ciasta)

 

Sposób przygotowania:

Serek jabłka i szarlotka gotowa
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać serek, margarynę, cukier waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: na spód 2/3 ciasta, na wierzch - 1/3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć większą część ciasta. Ciasto posypać małą ilością wiórków kokosowych lub tartą bułką (około 2 łyżki). Następnie ułożyć połówki lub ćwiartki obranych jabłek, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Przełożyć pozostałą część ciasta. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu szarlotkę obficie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Uwaga! Ciasto bez użycia jajek.