SUPERPRZEPIS

Serniczek brzoskwiniowy

         
ocena: 5/5 głosów: 10
Serniczek brzoskwiniowy Więcej zdjęć (5)

Pyszne ciasto w sam raz na upalne dni. Masa serowa z dodatkiem brzoskwinek a do tego galaretka. Całość pieknie prezentuje fajna foremka.

Składniki:

Serniczek brzoskwiniowy

 

  • 800 g sera z wiaderka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soku z brzoskwiń (lub mleka)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Serniczek brzoskwiniowy
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Galaretkę rozpuścić w 400 ml, odstawić do wystudzenia. Gdy wystygnie przelać do foremki i wstawić do lodówki do stężenia.

Żelatynę namoczyć w soku brzoskwiniowym, aby napęczniała, a następnie podgrzać aby się rozpuściła. Odstawić do przestudzenia.

Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierać i porcjami dodawać ser. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Połówki brzoskwiń pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy serowej i wymieszac łyżką. Gotową masę serową wyłożyć na stężałą galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać.

Wstawić do lodówki, aby masa dobrze stężała.
Serniczek brzoskwiniowy
Galaretkę rozpuścić w 400 ml, odstawić do wystudzenia. Gdy wystygnie przelać do foremki i wstawić do lodówki do stężenia.
Serniczek brzoskwiniowy
Żelatynę namoczyć w soku brzoskwiniowym aby napęczniała a następnie podgrzać aby się rozpuściła. Odstawić do przestudzenia.
Serniczek brzoskwiniowy
Połówki brzoskwiń pokroić w drobną kostkę.
Serniczek brzoskwiniowy
Pokrojone brzoskwinie dodac do masy serowej i wymieszać łyżką.

Tagi:

sery ser