Sposób przygotowania:
serniczek mojej mamy
Spód do sernika- oddzielamy żółtka od białek ,żółtka ucieramy z cukrem dodajemy uprzednio rozpuszczoną i wystudzona margarynę,3 szklanki przesianej przez sito maki i łyzeczke proszku do pieczenia ugniatamy ciasto 1/4 ciasta wkładamy do zamrażalnika,resztę ciasta rozwałkujemy i rozprowadzamy na blasze uprzednio posmarowanej margaryna i obsypanej bułka tartą.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni na około 7min wyjmujemy i nakładamy jabłka i masę serową- jabłka obieramy ze skóry i kroimy w okragłe krążki,układamy na ciasto.Masa serowa-5żółtek ucieramy z cukrem i cukrem pudrem dodajemy miękkie masło i sok z cytryny dodajemy ser i obie mąki a na koniec delikatnie łyżka ubita pianę z 5 białek oraz rodzynki (uprzednio namoczone).Tę masę nakładamy na jabłka a na wierzch zcieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą cześć ciasta z zamrażalnika.Pieczemy około godziny w piekarniku na 180stopni .Na pięć minut przed wyjęciem posypujemy wiórkami kokosowymi.SMACZNEGO!
luna
nelkaxd
evita0007