alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Sernik na zimno z czarną porzeczką

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Sernik z porzeczką robiłam po raz pierwszy.Smak słodko kwaśny a taki właśnie lubimy.Polecam.

Sernik na zimno z czarną porzeczką

Składniki:

Sernik na zimno z czarną porzeczką

 

  • Spód
  • 250 g herbatniki szkolne
  • 150 g masła
  • 3 łyżeczki kakao
  • Masa serowa
  • 1kg twaróg sernikowy w wiaderku
  • 180 g jogurt naturalny
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki kopiaste żelatyny
  • 1/3 szk wody
  • 350 g czarnej porzeczki
  • 200 g cukru
  • Góra
  • 250 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szt śmietan fix

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z czarną porzeczką
Spód: Herbatniki rozkruszyć w blenderze dodać ciepłe roztopione masło i zagnieść. Wyłożyć na spód tortownicy dociskając i wyrównując powierzchnię.Odłożyć . Masa serowa; Ser,jogurt naturalny,cukier (200 g),sok z cytryny zmiksować.Dodawać małym strumieniem rozpuszczoną w wodzie letnią żelatynę i cały czas miksować.Połowę białej masy wylać na spód z herbatników i włożyć do lodówki.Czarną porzeczkę razem z cukrem(200 g) zmiksować blenderem na mus.Dodać do reszty masy serowej i wylać na białą masę serową.Włożyć na kilka godzin do lodówki,najlepiej na całą noc.Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i czarną porzeczką. Bita śmietana; Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i śmietan fix.Całość zmiksować.