Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Serniczek porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik porzeczkowy to biszkopt z masą sernikową galaretką i świeżymi letnimi czerwonymi porzeczkami. Polecam

Serniczek porzeczkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serniczek porzeczkowy

 

  • Biszkopt:
  • 1 szkl mąki
  • 3 szkl cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 50dag porzeczek czerwonych

 

Sposób przygotowania:

Serniczek porzeczkowy
Biszkopt: Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru , dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ubitymi żółtkami. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w temp 180 stopni. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody i odstawić do ostygnięcia.Sernik: Żelatynę rozpuszczam w 110ml zimnej wody wlewam ciepłe mleko ,mieszam i studzę. Ser ucieram z cukrem pudrem , dodaję żelatynę i miksuję . Umyte obrane z szypułek porzeczki zasypuje 2 szkl cukru mieszam i odstawiam na 1h. Tężejący ser wykładam na upieczony biszkopt , wykładam odcedzone porzeczki i zalewam tężejącą galaretkę.
Serniczek porzeczkowy
Żółtka utrzeć z 1szkl cukru dodać mąkę proszek i wymieszać z ubitymi białkami
Serniczek porzeczkowy
Umyte porzeczki zasypać cukrem i zostawić na 1h
Serniczek porzeczkowy
Ser cukier puder żelatynę z mlekiem zmiksować
Serniczek porzeczkowy
Na biszkopt wyłożyć tężejącą masę serową odcedzone porzeczki i zalać tężejącą galaretką