Sposób przygotowania:
Serniczek porzeczkowy
Biszkopt: Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru , dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ubitymi żółtkami. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w temp 180 stopni. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody i odstawić do ostygnięcia.Sernik: Żelatynę rozpuszczam w 110ml zimnej wody wlewam ciepłe mleko ,mieszam i studzę. Ser ucieram z cukrem pudrem , dodaję żelatynę i miksuję . Umyte obrane z szypułek porzeczki zasypuje 2 szkl cukru mieszam i odstawiam na 1h. Tężejący ser wykładam na upieczony biszkopt , wykładam odcedzone porzeczki i zalewam tężejącą galaretkę.