basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Serniczek z sera swojskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest bardzo dobrym sernikiem.Ja ser robię sama z mleka więc nie po trzeba tak wiele cukru. Taki ser jest słodki sam w sobie.

Serniczek z sera swojskiego

Składniki:

Serniczek z sera swojskiego

 

  • ser swojski 1,30 kg
  • jajka 12 szt
  • masło śmietankowe 10 dkg
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • cukier kryształ 3 łyżki
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • masło roślinne 15 dkg
  • cukier puder 2 łyżki
  • sól s szczypta
  • śmietana gęsta 1 łyżka
  • kakao 1 łyżkę
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Serniczek z sera swojskiego
Przyrządzenie ciasta: na stolnicę wysypuję mąkę pszenną, dodaję proszek do pieczenia, sól,cukier puder, masło roślinne miękkie, mieszam do połączenia składników.Następnie dodaję 4 żółtka i łyżkę śmietany.Ciasto szybko zarabiam, wałkuję i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Troszkę ciasta zostawiam, na przyozdobienie sernika. Ciasto na blaszce posypuję kakao.Przyrządzenie sera: do miseczki wkładam masło śmietankowe, dodaję cukier kryształ, ucieram.Następnie dodaję stopniowo po jednym żółtku. Do utartej masy dodaję zmielony ser, budyń a na końcu 8 białek ubitych.Ser delikatnie mieszam i wykładam na ciasto. Wierzch sera przyozdabiam ciastem, według uznania. Ciasto piekę około 70 minut w 150 stopniach.Życzę smacznego.