Sposób przygotowania:
Sernik na kruchym spodzie
Wykonanie: Składniki suche tj. kakao, mąkę, cukier i proszek mieszamy razem. Żółtka roztrzepujemy wraz ze śmietaną. Dodajemy je do składników suchych i zagniatamy wszystko na jednolite, jędrne ciasto. Rozwałkowujemy i układamy je w natłuszczonej brytfannie. Pomarańcze zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 5 min. Następnie ścieramy z niej całą skórkę (bez białej). Następnie rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestygnięcia. Do misy malaksera przekładamy ser, żółtka, cukry, mleko oraz skórkę z pomarańczy wymieszaną z odrobiną mąki. Na końcu wlać przestudzone masło. Całość dokładnie utrzeć. Na końcu dodać pianę z białek oraz rodzynki i delikatnie wymieszać (masa jest dosyć płynna)wylać na ciasto. Piec około 60 min w 180 st. Piec około 60 min w temp. 180*C. Sernik można podawać np. polany polewą czekoladową. Ja zostawiłam sobie troszkę ciasta, którą starłam na dużych oczkach na wierzch tuż przed włożeniem do piekarnika. Smacznego :)