IwaG2

IwaG2

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pychotka za pierwszym razem mi wyszedł

sernik

Składniki:

sernik

 

  • Ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • kostka margaryny
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera ja daję kupiony w wiaderku już zmielony
  • pół kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • bakalie
  • olejek cytrynowy

Sposób przygotowania:

sernik
Wszystkie składniki ciasta dobrze zadnieść i wyrobić a następnie schłodzić. Ser zemleć. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i ser. Ubić białka i dodać do masy serowej. Na końcu dodać olejek i bakalie, wymieszać. Połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na natłuszczoną blachę o wymiarach 25 na 36 cm, położyć masę serową i zetrzeć resztę ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.