Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Sernik 12

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowuję go na święta. Wszyscy go uwielbiają i szybko znika ze stołu. Przepis znalazłam w gazecie i trochę go zmodyfikowałam.

Sernik 12 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik 12

 

  • Ciasto:
  • 10 dag. margaryny
  • 20 dag. mąki
  • jajko, żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • Masa:
  • 1, 5 kg. sera
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 25 dag. margaryny
  • bita śmietana w proszku
  • opakowanie rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Sernik 12
Margarynę kroimy na paski i układamy na stolnicy, przesiewamy mąkę, wybijamy jajko jedno żółtko śmietanę oraz cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki łączymy w całość. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Na masę: margarynę, cukier i żółtka ucieramy. Stopniowo dodajemy ser wcześniej przekręcony przez maszynkę i bitą śmietanę, budynie(proszek) oraz rodzynki. Z białek ubijamy pianę. Wymieszaną masę serową mieszamy z białkami. Ciasto wykładamy na blachę, a na nią masę serową. Pieczemy 70 minut w temp. 160 stopni.
Sernik 12
Składniki na cisto przed połączeniem na stolnicy.
Sernik 12
Gotowe, zagniecione ciasto na spód i boki sernika.
Sernik 12
Przekręcony przez maszynkę ser z cukrem pudrem.
Sernik 12
Masa serowa na sernik z dodatkiem rodynek.