Sposób przygotowania:
Sernik Amaretto
Przygotowanie spodu: Ciasteczka kruszymy ( ja to robię za pomocą blendera) następnie mieszamy z rozpuszczonym masłem oraz ekstraktem lub aromatem. Wykładamy na tortownicę 23 cm( wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) wyrównujemy łyżką.
Przygotowanie sera: Ser ubijamy dokładnie mikserem następnie dodajemy mleczko skondensowane z puszki. Ubijamy całość do połączenia. Przystępujemy do wbijania jajek- jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dodajemy likier, ekstrakt lub aromat oraz mąkę ziemniaczaną. Wszytko razem mieszamy do połączenia składników. Pod koniec dodajemy prażone płatki migdałów i znowu mieszamy. Przygotowaną masę serową wylewamy na ciastka i dodatkowo dla ozdoby posypujemy nieprażonymi płatkami migdałowymi. Sernik pieczemy około 1 godzinę w 175 stopniach. Jeśli ciasto zaczyna "nabierać kolorków" należy je przykryć folią aluminiową. Tego sernika nie piecze się do tzw. suchego patyczka, środek musi być ścięty i sprężysty. Ciasto studzimy w formie, a następnie schładzamy w lodówce.
Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki
Przygotowanie sera: Ser ubijamy dokładnie mikserem następnie dodajemy mleczko skondensowane z puszki. Ubijamy całość do połączenia. Przystępujemy do wbijania jajek- jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dodajemy likier, ekstrakt lub aromat oraz mąkę ziemniaczaną. Wszytko razem mieszamy do połączenia składników. Pod koniec dodajemy prażone płatki migdałów i znowu mieszamy. Przygotowaną masę serową wylewamy na ciastka i dodatkowo dla ozdoby posypujemy nieprażonymi płatkami migdałowymi. Sernik pieczemy około 1 godzinę w 175 stopniach. Jeśli ciasto zaczyna "nabierać kolorków" należy je przykryć folią aluminiową. Tego sernika nie piecze się do tzw. suchego patyczka, środek musi być ścięty i sprężysty. Ciasto studzimy w formie, a następnie schładzamy w lodówce.
Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki