Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Sernik Amaretto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny kremowy sernik na specjalne okazje :)

Sernik Amaretto

Składniki:

Sernik Amaretto

 

  • Składniki na spód:
  • 1,5 szklanki pokruszonych ciastek digestive lub innych wieloziarnistych, owsianych, itp.
  • 50 g roztopionego masła
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego lub aromatu

 

  • Składniki na masę serową:
  • sera półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie, albo dobrego jakościowo śmietankowego sera przeznaczonego na serniki ( ja kupuje
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 400 g
  • 4 jaja
  • łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu
  • około 100 ml Amaretto w przypadku braku można użyć innego migdałowego likieru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g podprażonych płatków migdałowych + niepodprażone do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik Amaretto
Przygotowanie spodu: Ciasteczka kruszymy ( ja to robię za pomocą blendera) następnie mieszamy z rozpuszczonym masłem oraz ekstraktem lub aromatem. Wykładamy na tortownicę 23 cm( wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) wyrównujemy łyżką.

Przygotowanie sera: Ser ubijamy dokładnie mikserem następnie dodajemy mleczko skondensowane z puszki. Ubijamy całość do połączenia. Przystępujemy do wbijania jajek- jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dodajemy likier, ekstrakt lub aromat oraz mąkę ziemniaczaną. Wszytko razem mieszamy do połączenia składników. Pod koniec dodajemy prażone płatki migdałów i znowu mieszamy. Przygotowaną masę serową wylewamy na ciastka i dodatkowo dla ozdoby posypujemy nieprażonymi płatkami migdałowymi. Sernik pieczemy około 1 godzinę w 175 stopniach. Jeśli ciasto zaczyna "nabierać kolorków" należy je przykryć folią aluminiową. Tego sernika nie piecze się do tzw. suchego patyczka, środek musi być ścięty i sprężysty. Ciasto studzimy w formie, a następnie schładzamy w lodówce.



Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki